Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Hogyan lehet szép, újszerű még évek múltán is a mosogató?

Konyhai mosogatónk, melyet kizárólag háztartási célra használunk, bizony sok különböző hatásnak, szennyeződésnek van kitéve nap, mint nap. Sokan ódzkodnak a gránit mosogatóktól, mondván, hogy ezek nagyon kényesek. Nem azok, ha kellően odafigyelünk ápolásukra, tisztántartásukra. Ahhoz, hogy gránit mosogatónk megőrizze tökéletes esztétikai és műszaki állapotát, nem mindegy, hogyan ápoljuk, gondozzuk. Ehhez kaptunk most magától a gyártótól hasznos tippeket és tanácsokat, melyeket jó szívvel megosztunk most Önökkel is!

 

Ahhoz, hogy mosogatónk hosszú időn át szép, sérülés – és karcmentes legyen, lehetőség szerint kerüljünk minden mechanikai, vagy kémiai kárral járó alkalmazást.

 

Milyen általános tanácsokat érdemes betartanunk, hogy hosszú időn át szép, esztétikus és higiénikus maradhasson a mosogató?

Ne hagyjuk például a mosogató felületén, sem pedig a tálcában az erősen színező anyagokat, mint a kiömlött kávé, tea vagy vörösbor. Sajnos, minél tovább hagyjuk benne ezeket, annál esélyesebb, hogy maradandó, vagy csak nagyon nehezen letisztítható foltok keletkeznek.

Ahogyan az előbbi anyagok a szín miatt, úgy az erős vegyszerek a felületi sérülések miatt kerülendők. A lefolyótisztítóval tehát csak nagyon óvatosan! Evőeszközeinket se dobjuk, inkább finoman helyezzük be a tálcába. Ha így teszünk, biztosan hosszú időn át károsodásmentes, szép marad a mosogató felülete.

 

(Fotó: Marmorin, BARIO mosogató)

 

Azt persze, mondanuk se kell, hogy semmiképpen se vágjunk késsel a mosogató felületén, bármilyen anyagból is legyen az – ha nem szeretnénk, hogy karcos, idővel pedig elszíneződött legyen a felület.

Ahogyan az is minden mosogatóra érvényes, nem csak a gránit, gránitőrleményből készült mosogatókra: Ne hagyjunk szerves hulladékot a mosogató lefolyónyílásában!

Jó tudni azt is, hogy a konyhai mosogató felülete nem hőálló, ezért nem szabad olyan forró tárgyakat ráhelyezni, amelyek maradandó elszíneződést, ezáltal károsodást okozhatnak.

Ha mégis itt szeretnénk hűteni a forró lábast, vagy csak nem férünk el tőle, ezért egyszerűbb azonnal betenni a mosogatóba – akkor használjunk alátétrácsot, vagy bármilyen más, hőt elnyelő alátétet.

(Fotó: Marmorin, EWIT mosogató)

Nagyon fontos, és ne elhanyagolandó a mosogató napi felületi ápolása sem!

Ehhez a gránitból készült mosogatókhoz kapható ápoló és impregnáló szerek rendszeres használatát ajánlja a gyártó. A napi tisztításhoz pedig elegendő egy általános háztartási tisztítószer, melyet puha szivaccsal együtt alkalmazzunk.

Mit tehetünk a makacs foltok ellen?

A makacs foltok eltávolításához egy kiváló módszer: mosóport vagy mosogatógép-tablettát vízben feloldunk, majd 2 órán keresztül a mosogató medencéjét ezzel az oldattal áztatjuk. A kezelést követően öblítsük ki a mosogatómedencét, majd töröljük szárazra!

Használhatunk még úgymond házilag elkészített tisztítópasztát, melyet az alábbiképpen készíthetünk el: szódabikarbónát és folyékony súrolószert összekeverünk, majd puha szivaccsal felvisszük a mosogató felületére. A kezelést követően kenjük be étolajjal a felületet az esetleges karcolások eltüntetése érdekében!

 

(Fotó: Marmorin, HALIT mosogató)

És mi a helyzet a vízkővel – mosogatónk esetében?

A vízkövet a legjobban az 1:1 arányban higított ecet segítségével tudjuk eltávolítani. Akkor járunk sikerrel, ha hosszú időn át, legalább 5 órán keresztül hagyjuk az oldatot a felületen. Majd végezetül öblítsük le tiszta vízzel, és puha szivaccsal tisztítsuk meg a mosogatót, a kereskedelmi forgalomban kapható általános tisztítószerek egyikével.

A vízkő kialakulását egyébként részint megakadályozhatjuk, ha minden használat után letöröljük a mosogatóról az ott maradt vizet.

Mire ügyeljünk, ha most készülünk vásárolni új mosogatót?

A termék műszaki információiról is ejtsünk most néhány szót, ám azt már az elején érdemes leszögeznünk: a konyhai mosogató beépítését kizárólag szakember végezze, a nem megfelelő beépítés esetén ugyanis a jótállás érvényét veszti!

A konyhai mosogató beépítését megelőzően győződjünk meg arról, hogy nincs-e rajta külső sérülés. Ha bármilyen hibát észlelünk, mechanikai sérülést látunk, akkor inkább ne építsük, építtessük be a mosogatót, hanem érvényesítsük a garanciát, és cseréltessük ki a hibás terméket.

Az új mosogató beépítése

A lefolyónyílás szerelvénykészlete és annak használati utasítása külön zacskóban, a konyhai mosogató medencéjében található.

Mielőtt beépíteni készülünk a konyhai mosogatót, ezt megelőzően készítsük elő a megelőzően elő a víz- és a szennyvízcsatlakozást.

A sérülések megelőzése érdekében különös óvatossággal szereljük a mosogató rögzítő kapcsait. (A gyártó a konyhai mosogató pultlappal érintkező élénél legfeljebb 3 mm-es hézagot engedélyez. Ez nem minősül hibának, hanem a gyártási folyamat következménye, amely a rögzítő kapcsok megfelelő beállításával szintbe hozható.)

A konyhai mosogatóval érintkező, szilikonnal tömítendő felületnek tisztának, zsírmentesnek kell lennie. Nedvszívó pultlap esetén ajánlott a kivágást teljes mértékben védeni az erre szolgáló vegyi anyagokkal, például szilikonnal.

Ajánlatos vízszintesre kimérni, kialakítani a konyhai mosogató beépítési felületét. A konyhai mosogató beépítésének menete eltérhet a jelen útmutatóban leírtaktól; a környezet befolyásolhatja a beépítés nehézségét.

A szilikon felvitelét követően, a konyhai mosogató használatba vételét megelőzően várjunk 24 órát!

Fontos tudni, hogy a konyhai mosogatónak a csaptelep nem tartozéka, azt nekünk külön meg kell vásárolnunk. A csaptelepre vonatkozó használati utasítást a csaptelep gyártójának kell biztosítania.

(Fotó: Marmorin, ISAO mosogató)

 

Hogyan, miként és mire érvényesíthető a Marmorin mosogatók esetében a jótállás, a garancia?

A gyártói jótállás is akkor lesz érvényes, ha betartunk néhány alapvető dolgot, amiket a gyártó a figyelmünkbe ajánl. A Marmorin gáránitőrlemény mosogatókra 5 év garanciát vállal a gyártó, mely érvényes az olyan rejtett hibákra, mint a mosogató felületén keletkező repedések, horpadások, lyukak vagy a gyártás során keletkezett deformálódások.

Azonban akkor érvényét veszíti a jótállás, ha bármilyen módosítást végzünk mi magunk a mosogatón. Pl. a felületi rétegen változtatunk, mondjuk – és azon légbuborék keletkezik. Valamint, ide sorolható még minden olyan felszíni sérülés, mely a vásárláskor még nem létezett, vagy nem jeleztük azt az eladónak.

Szintén nem érvényes a garancia a termék nem megfelelő karbantartása esetén, illetve azon termékeknél, melyek csökkentett áron kerültek értékesítésre a rajtuk lévő sérülés miatt és a vásárló ezeket a sérüléseket jóváhagyta. Természetesen, ha a vásárló nem hagy jóvá valamilyen, már meglévő sérülést a terméken, akkor az még a vásárlás előtt cserére kerül, illetve, ha a gyártó vállalta a beszerelést, és aközben történt bármilyen sérülés, akkor is él a garancia!

Azonban a garancialevélen szerepelnie kell az eladó pecsétjének, meg kell, legyen a vásárlást igazoló számla vagy bizonylat, illetve a sérült termék vásárlója alá kell, hogy írja a garancialevelet.

(Fotó: Marmorin, FOORN mosogató)

Ha mindez megvan, akkor hogyan tudom érvényesíteni a garanciát?

Ahhoz, hogy a garancia levelet érvényesíteni tudjuk, fel kell keresnünk azt az üzletet, ahol a garanciális terméket megvásároltuk. Vigyünk magunkkal a fentebb felsorolt dokumentumokat (az eladó pecsétjével ellátott garancialevelet, melyet a sérült termék vásárlója is aláírt!), a számlát vagy bizonylatot, valamint egy írásos reklamációt, amelyben leírtuk a termék hibáját. A reklamáció a bejelentéstől számított 14 napon belül kerül elbírálásra a gyártónál.

Amennyiben a reklamációt elfogadta a gyártó, egy hibátlan terméket szállít cserébe, vagy visszaadja a termék árát. Erről a Marmorin Sp. z.o.o. belátása szerint dönt.

Amennyiben a reklamáció elfogadásra kerül, akkor a hibás terméket a vásárlás helyére vissza kell szállítani!

Érdemes tehát vásárlóként elolvasnunk tüzetesen a garancia szerződési feltételeit, a beszerelési útmutatót és a karbantartási útmutatót, és lehetőség szerint tartsuk is be azokat, a saját érdekünkben!


További kérdései merültek fel, vagy szívesen megtudna még többet a Marmorin mosogatókról?

Netán meg szeretné tekinteni a legújabb modelleket élőben, akkor látogasson el az IBD Magyarország Kft zuglói bemutatótermébe, ahol valamennyi kérdésére választ kaphat, és ki is választhatja álmai mosogatóját!

Tartalomhoz tartozó címkék: magazin

Vissza a tetejére
+36 30 466 1513

Varga Erika