Weboldalunk böngészésével Ön hozzájárul, hogy eszközén cookie-kat tároljunk. További információért látogasson el adatvédelmi nyilatkozatunk oldalára.

OK

Innovatív, különleges anyag a kortárs építészetben: az öntöttmárvány

A technika egyre rohamosabb fejlődésének köszönhetően talán még fontosabb, hogy az innovációk életünk részévé váljanak időről időre. Nem csak a trendek követése miatt – hanem leginkább azért, mert jelentősen megkönnyíthetik életünket, mindennapjainkat…

Varga Erikát, az Innovatív Beltér Design ügyvezetőjét faggattuk ki a már oly sokat hallott öntöttmárvány mosdók anyagának legfőbb tulajdonságairól. Mit kell tudnunk az öntöttmárványról, mint anyagról: mióta létezik, hogyan, miként gyártják ezt az innovatív, ám már évek óta bevált és népszerű szaniter alapanyagot?

35 éve gyártja már a Marmorin ezt az anyagot, mely időről időre folyamatosan változik, jobbá és még jobbá alakul, változik az anyag.

Elsőként a porcelán, mint napjainkban is jól ismert mosdó alapanyag jelent meg a piacon, majd őt követte az üvegmosdó, majd jött korunk vívmánya, az öntöttmárvány mosdó – ám ebből az anyagból már számos már termék is készül, különleges, egyedi formájú kádak, állómosdók, zuhanytálcák…

Az öntöttmárvány a legegyedibb anyagok egyike, mégsem mondható újnak – elvégre már bizonyított: három és fél évtizede gyártja a Marmorin ezt az anyagot, ráadásul újított, folyamatosan újít is annak összetételén!

A Marmorin legnagyobb innovációja az öntött márvány tekintetében a Durocoat ® néven megismert, mai nevén MINERALICAST®  – számos további újításon, innováción átesett.

Így még a korábbinál is jóval karcállóbb, szilárdabb és ütés állóbb, mint valaha – a különböző speciális bevonatoknak köszönhetően, tökéletesen egyenletes, légmentes, hibátlan az anyag felülete - még nagyobb kivitel legyártásán is, - így akár egyedi projekteket is tökéletesen, jó ár-érták arányban ki tud elégíteni … de erről majd később!

 


Mióta létezik ez a speciális anyag, illetve mitől más, mitől különlegesebb a DUROCOAT® illetve most már nevében is megújult, MINERALICAST® anyagból készült öntött márvány?

Ha nagyon egyszerűen meg akarnám fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy leginkább abban más, hogy „sokkal vastagabb a húsa”, és belekerült még egy plusz réteg, amelynek köszönhetően az anyag még nagyobb kopásállósággal bír.

A mai piacon az egyik legegyedibb és legmegbízhatóbb öntött márványról van szó egyébként, melynek elsődleges, legfőbb összetevője a porított dolomit márvány, mely szinte teljes egészében természetes ásványokból áll: 96%-ban Kalcium és Magnézium Karbonátot tartalmaz…


Hogyan éri el a Marmorin a gyártás során tökéletesen légmentes, extra sima felületet, és ezeket a kivételes, egyedi formákat?

Az öntöttmárvány termékeket valóban légmentes, egyenletes szerkezet jellemzi. Mit is jelent ez? Azt, hogy tulajdonképpen valamennyi réteg azonos sűrűségű, az anyag felülete hibátlan, nem számít az adott réteg hossza vagy éppen a mélysége.

Mindez a gyártás folyamatából adódik.

Úgy gyártják ugyanis ezeket a mosdókat, hogy képzeljünk el egy alsó és egy felső formát. A felső formát bekenik egy speciális anyaggal, majd ezzel együtt megy be ez a felső forma a 10 méteres szalagsorba, ahol a különböző hő- és egyéb kémiai hatásoknak köszönhetően ez az anyag tökéletesen ráköt erre a felső formára ráköt, vagyis rászilárdul az anyag.

Majd miután ez a felső forma kijön ebből a közel 10 méteres gyártószalagból, ekkor illesztik hozzá az alsó formát, összecsavarozzák őket, majd a két forma így együtt ismét végigmegy ismét a szalagsoron - de ekkorra már majd beleengedik magát a műmárvány anyagot is, a szaniterek alapanyagát – a kőzúzalék és a műgyanta keverékét.

Így a forma az anyaggal együtt végigmegy még egy rázó szalagsoron is, mely a centrifuga elvén működik, s azt a célt szolgálja, hogy mindenhol jól elterülhessen az anyag, ne legyenek benne légbuborékok.

Majd a formát leveszik az anyagról, csiszolják, polírozzák, végül pedig – mint egy „zsúrkocsi-manufaktúrában” megkap mindenki egy-egy mosdót, és a legutolsó csiszolásokat, puhításokat kézzel, tényleg manukfaktúra rendszerben végzik el az emberek, és csak ezután, ha már minden apró simítás a helyére került -  csomagolják a kész termékeket.

Tehát ezt az anyagot öntik. Az öntésnek pedig az egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármilyen, egészen különleges formát, sőt akár hosszt is le tudnak belőle gyártani.

Hiszen most már kettő és fél méteres egyedi mosdókat is gyártanak…

Ám mindig az álló mosdók és a térben álló kádak azok, ami szerintem az egyik legcsodálatosabb vívmánya ennek az anyagnak!


Ha röviden összefoglalnád, akkor miért ajánlanád leginkább a vásárlóknak, azaz a végfelhasználóknak? Mik az öntöttmárvány legfőbb előnyei?

A formavilág, az egyedi és különleges formák, amit leginkább kiemelnék a Marorinnál – hiszen a mai világban már egyre inkább elfogadják az emberek a fürdőszoba fontosságát, jelentőségét. Elvégre ez az a hely, ahol kezdjük, majd fejezzük be a napot, így már egyre jobban érezzük a jelentőségét, minek köszönhetően szerepet, kultúrát kap végre tényleg a fürdőszoba az életünkben.

A másik, amiért nagyon közkedvelt, az a dizájn – ehhez a kollekciók, a koncepcióban való gondolkodás nagyban hozzájárul: A Marmorinnál ugyanis minden kádhoz megtalálható ugyanúgy a pultra tehető, az álló mosdó, az egy – illetve kétmedencés mosdó, tehát a Marmorin adott kádhoz egy komplett koncepcióban gondolkodik – tehát, ha ránézek a kádra, majd a mosdóra, ugyanaz a forma fog visszaköszönni.

A harmadik alappillér pedig az anyag – melynek köszönhetően a forma még tökéletesebb, az előbb említett öntésnek köszönhetően. Mindig azt szoktam ilyenkor mondani, hogy az „él az él”, az „ív pedig ív” – és valóban: itt nincsenek eldeformálódott élek vagy ívek.

Negyedik nagy előny, hogy az öntöttmárvány anyag javítható: akár otthon a háziasszony is ki tudja korrigálni, ha valami nehezebb tárgyat, pl. egy parfümösüveget belejtünk, és lepattan a mosdóból egy apró darabka. Ehhez létezik egy speciális javítókészlet, melyet összekeverünk, beleteszünk a repedésbe… van hozzá három különböző paszta, csiszoló, és törlőruha, amivel a végén fényesre is tudjuk csiszolni a felületet - így a hiba tényleg volt, nincs.

Legjobban ez akkor jön, amikor egyedileg legyártattunk egy bútort, majd ehhez egy egyedi mosdót, hiszen ezt már talán soha az életbe’ nem tudjunk megvenni újra.

Így pedig – a házi korrigálás után is – ugyanúgy egy ultrasima, hibátlan felületet kapunk vissza.

Illetve ötödikként megemlíteném még a kényelmet: Nagy előnye ugyanis ennek az anyagnak, hogy a korábban ismert mosdó – és kád alapanyagokkal ellentétben – ez meleg hatású, tehát ha hozzáérünk reggel álmosan a mosdóhoz a felsőtestünkkel, vagy beleülünk a kádba, vagy beállunk a zuhanyzóba - akkor nem az a korábbról jól ismert „hideg érzet” fogad majd bennünket – hanem kellemesen langyos, szobahőmérsékletű felülettel találkozik a bőrünk.


Miként könnyíti meg egy család életét és mindennapjait a Marmorin speciális, egyedülálló öntöttmárvány anyaga?

Ami miatt a családok nagy kedvencévé vált már évek óta, az a tartósságuk – a Marmorin termékei bizonyítottan, 35%-al tartósabbak más gyárakéhoz képest, valamint a selymes, meleg hőérzetük. Bizonyára mindenkinek ismerős az az érzés, amikor reggel a mosdóhoz hozzáérve kellemetlen, hideg érzettel találkozunk? A Marmorin öntöttmárvány esetében ez koránt sincs így: a szaniterek kellemes, meleg, úgy értem, szobahőmérsékletű a tapintása. 

Ezentúl természetesen a változatos, gyönyörű dizájn, ami rendkívül csábító – és bizony ez is az alapanyagnak köszönhető elsősorban.

Hiszen, ha a szanitereket nézzük, legfőként a mosdót - elvégre a Marmorin fő csapásvonala a mosdó  – az öntöttmárvány abban különbözik a legrégebb óta gyártott porcelán mosdók kötöttebb alapanyagától, hogy míg a porcelánt égetik, ezért az égetés során deformálódhat az anyag. (Persze ez sem rossz anyag… és nyilván ennél is biztosan vannak már újítások és innovációk), viszont az mindenképpen az öntött márvány mellett szól, hogy ebből a kőzúzalék anyagból sokkal szabadabb formákat ki tudnak alakítani.

A termékek UV állóak, a színük nem kopik, nem sárgul, nem lesz hosszú idő múltán sem olyan „pókhálós” a felülete, mint amilyet sok régi mosdó esetében láthatunk.

Aztán nagyon nagy előny a háziasszony számára az extra sima felületnek köszönhető ultra-higiénikus és könnyen tisztítható felület, amely nem engedi megtapadni a mosdó vagy a kádak felületén a lerakódásokat. Így megmenekülhetünk a kád és a mosdó hosszantartó suvickolásától is…

Az öntöttmárványból pedig tényleg minden, szinte minden forma kialakítható – hiszen az anyagot öntik, egy számítógéppel kialakított, neves, komoly tervezők, dizájnerek által megálmodott és alkotott formába - így lehet azonos formából kádunk, mosdónk…

Gyönyörű fürdőszoba enteriőrök teremthetők így, a szép design pedig egyfajta jó érzés, pozitív érzelem, hiszen jó ránézni, annyira szépek, egyediek és sokszínűek - mint mi magunk!

Ugyanakkor, a Marmorinnál a design és praktikum kéz a kézben járnak, tehát remek választást tudhat a magáénak az a vásárló, aki Marmorin termékeket választ az otthonába. 

 
Tartalomhoz tartozó címkék: tipp otlet magazin

Vissza a tetejére
+36 30 466 1513

Varga Erika